Wandelingen door Nijmegen. Wandel of fiets met een enthousiaste gids door de stad en ontdek plekjes die u nog niet eerder zag.

Direct contact:

Door Nijmegen

+31 (0)638 926 954

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Persingen kerkIMG 0940De route voert u door het schilderachtig gebied van de Oude Waal en Groenlanden,
welke beide een onderdeel vormen van het natuurgebied de Gelderse Poort. 
In dit open polderland liggen terpen en oude dijkjes, grenzend aan buitendijks gelegen
natuurgebied met ooibossen, moerassen en waterplassen.  

 

De Oude Waal is een vroegere loop van de huidige Waal die zich eeuwen geleden heeft verlegd. Tussen de oude en nieuwe loop is een grote zandvlakte ontstaan.  Maar de nattigheid keert terug, het waterpeil wordt afgestemd op de natuur  en hier kunnen we zien hoe uitbundig de natuur reageert als ze natte voeten heeft. Tal van broed- en trekvogels vinden hier telkens nieuwe voedselplekken.

 

De Groenlanden is een binnendijksnatuur dat bestaat uit een groot aantal zand- en kleiputten met ooibossen en open moeras. Vroeger werd er klei gewonnen door steenfabrieken en de kleiputten zijn hier de overblijfselen van.
In de Groenladen tref je overblijfselen aan van de IJssellinie aangelegd tijdens de Koude Oorlog om Nederland te beschermen tegen een aanval vanuit het oosten.
In de Groenlanden leven moerasvogels en langs de plassen broeden ijsvogels, vanaf de uitkijktoren 'het Ooievaarsnest' zie je het paalnest waar ieder jaar ooirevaars broeden.